Normaliseringsprocessen
Gränser förskjuts och utplånas
Normaliseringsprocessen definierar vad det är som gör att det kan vara svårt att bryta upp från en våldsam relation. En gradvis utveckling gör att uppfattningen om vad som är rätt och fel förändras. Plötsligt kanske du accepterar något du skulle protesterat mot tidigare. Våld och krav går från att vara obegripligt till att plötsligt kännas motiverat.
Isolering
Kontakten med omgivningen minskar, på mannens begäran eller att du själv dragit dig undan för att slippa påträngande frågor. Genom att ingen annan kan se vad du utsätts för och reagera på det blir det svårare att veta vad som vanligtvis skulle anses vara rätt och fel. Alla referensramar om hur saker bör vara kommer tillslut från mannen.
Växling mellan våld och värme
Dubbelnatur hos partnern skapar förvirring kring våldets plats i kärleken. Perioder utan våld skapar ett hopp om att relationen kommer att bli bättre. Den som gör fel blir också den som tröstar och ger ömhet. Det skapar ett känslomässig beroende av den som också orsakar våldet.
En överlevnadsstrategi
Under normaliseringsprocessens gång har du gradvis anpassat dig till mannen för att undvika hårda ord och slag. Ett sätt att överleva blir att utplåna sig själv. Till en början kanske mannen ses som orsak till våldet, men gradvis känns som att det beror på dig, saker du gör eller säger. Att du gjort dig förtjänt av mannens reaktioner. Det kallas internalisering.
Vill du veta mer?
Eva Lundgrens bok Våldets Normaliseringsprocess utgavs första gången 2004. Den andra upplagan finns att beställa på Roks hemsida. Där finns det också en längre förklaring av begreppet.